Τι είναι τα θερμομονωτικά/ενεργειακά συστήματα αλουμινίου και πως λειτουργούν;

Τα θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου περιέχουν ένα ειδικό υλικό, που ονομάζεται πολυαμίδιο και αποτελεί κακό αγωγό της θερμότητας. Το πολυαμίδιο τοποθετείται ανάμεσα στο εσωτερικό και εξωτερικό προφίλ των παραθύρων και πορτών και έτσι δεν επιτρέπει την μεταφορά της θερμότητας ανάμεσα τους. Επομένως, το θερμομονωτικό σύστημα αλουμινίου θωρακίζει το σπίτι σας από τις ανεπιθύμητες θερμοκρασίες του εξωτερικού περιβάλλοντος, διατηρώντας το χώρο σας δροσερό το καλοκαίρι και θερμό το χειμώνα.

Συγχρόνως, ένα θερμομονωτικό σύστημα αλουμινίου εξοπλίζεται με ενεργειακούς υαλοπίνακες. Τη μεγαλύτερη επιφάνεια του κουφώματος καταλαμβάνει ο υαλοπίνακας, οπότε η επιλογή του χρήζει μεγάλης προσοχής. Οι υαλοπίνακες διακρίνονται σε συμβατικούς και ενεργειακούς, με σημαντικές διαφορές όσον αφορά στην θερμομόνωση. Η θερμομόνωση του υαλοπίνακα επιτυγχάνεται με διπλό τρόπο. Αρχικά, τα ενεργειακά τζάμια είναι διπλά (ή τριπλά). Το ένα τζάμι, λοιπόν, είναι συμβατικό, ενώ το δεύτερο έχει μία επίστρωση χαμηλής εκπομπής. Έτσι, αυξάνεται η ανακλαστικότητα του στην υπέρυθρη ακτινοβολία του ηλίου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ακτίνες του ήλιου δεν απορροφώνται από το σπίτι σας, παρά αντανακλώνται προς τα έξω, με αποτέλεσμα η εσωτερική θερμοκρασία να διατηρείται σταθερή. Επιπλέον, στους ενεργειακούς υαλοπίνες, εφαρμόζεται στο διάκενο ανάμεσα στα δύο φύλλα τζαμιού ένα ειδικό διαφανές αέριο argon -μη τοξικό-, το οποίο ενισχύει την θερμομόνωση του κουφώματος.

Ο υαλοπίνακας και το προφίλ αλουμινίου, έχουν διαφορετικούς συντελεστές θερμοπερατότηας-θερμομόνωσης. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του προφίλ αλουμίνιου ονομάζεται Uf (U Frame – πλαίσιο) και ο συντελεστής του υαλοπίνακα Ug (U Glass -τζάμι). Ωστόσο, αυτό που μας δίνει πραγματικά να καταλάβουμε τη θερμομόνωση του κουφώματος είναι ο συντελεστής Uw (U Window-παραθύρου) που αναφέρεται στο σύνολο του κουφώματος, ακριβώς γιατί ο υαλοπίνακας και το προφίλ του κουφώματος, καταλαμβάνουν διαφορετική επιφάνεια κάθε φορά, ανάλογα με τη διάσταση του κουφώματος (παράθυρο μπάνιου, μπαλκονόπορτα, κλπ). Όσο μικρότερος είναι ο Uw, τόσο μεγαλύτερη θερμομόνωση παρέχει το κούφωμα.

Οφέλη θερμομονωτικών συστημάτων αλουμινίου

Η εγκατάσταση θερμομονωτικών συστημάτων σε ένα σπίτι ή έναν επαγγελματικό χώρο μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και να ελαχιστοποιήσει τα έξοδα μας, μειώνοντας τη χρήση κλιματισμού και συστημάτων θέρμανσης, διατηρώντας την εσωτερική θερμοκρασία του χώρου σε σταθερά επίπεδα όλες τις εποχές. Έχοντας μη-θερμομονωτικά κουφώματα, ξοδεύετε τουλάχιστον 40% περισσότερη ενέργεια για θέρμανση ή ψύξη! 

Στις μέρες μας, τα ενεργειακά κουφώματα είναι πλέον πολύ σημαντικά και αποτελούν βασική παράμετρο για την βελτίωση και την πιστοποίηση της ενεργειακής ταυτότητας ενός σπιτιού. Όσο μεγαλύτερη είναι η ενεργειακή κλάση ενός σπιτιού, τόσο πιο λειτουργικό είναι για τους κατοίκους του, και τόσο πιο συμφέρουσα είναι η ενοικίαση του. Για το λόγο αυτό, οι νέες οικοδομές πλέον βάσει νομοθεσίας χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτά τα συστήματα αλουμινίου, ενώ υπάρχουν και επιδοτούμενα προγράμματα παγκοσμίως, όπως το Εξοικονομώ-Αυτονομώ, με στόχο την σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών συστημάτων αλουμινίου στο μέλλον.

Σειρές θερμομονωτικών συστημάτων της Alumil

Με τα ενεργειακά συστήματα Alumil Smartia κερδίζετε:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας
  • Αυξημένη ασφάλεια
  • Υψηλή ηχομόνωση για καλύτερη ποιότητα ζωής
  • Εξαιρετική αισθητική στο χώρο σας

Η Alumil με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρία είναι μία από τις πιο προηγμένες εταιρείες σχεδιασμού και παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου παγκοσμίως. Δείτε κάποιες από τις εξαιρετικές σειρές που προτείνει η alfino και περιηγηθείτε στα προϊόντα μας, για μία αναλυτικότερη αναζήτηση.